Schaliegas ja of nee?: 'Schaliegas in 1 uur en 43 minuten’
Javascript is uitgeschakeld

Schaliegas ja of nee?: 'Schaliegas in 1 uur en 43 minuten’

Geplaatst: 20-05-2015
Schaliegas ja of nee?: 'Schaliegas in 1 uur en 43 minuten’
Rolf Heynen

‘Het risico bestaat dat verlaten olie- en gasputten op termijn gaan lekken. Maar blijkbaar hebben we met elkaar afgesproken dat we dat risico accepteren’, aldus een gasexpert die anoniem wil blijven in een interview met de auteur (Rolf Heynen).

Is schaliegas dé grote kans voor de Nederlandse energievoorziening? Of zal over enkele decennia blijken dat, net als met de aardbevingen in Groningen, de olie- en gasbedrijven in samenwerking met de overheid niet zorgvuldig zijn omgegaan met de veiligheid van inwoners?
Volgens Jan Dirk Bokhoven, directeur EBN, hebben we 'minstens 20 tot 30 putten nodig voordat we echt weten wat het potentieel van schaliegas is in Nederland, en wat daarvan winbaar is.’ In de tweede helft van 2015 presenteert minister van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu, Henk Kamp, de structuurvisie schaliegas uit. Hierin staat of zij winning van schaliegas toestaan. En als het wordt toegestaan, in welke gebieden en onder welke voorwaarden.

De discussie over schaliegas gaat over uitersten. Je bent helemaal voor, of helemaal tegen. Schaliegas: ‘industriële renaissance’, ‘schalieboom’, ‘geopolitieke game changer’, of juist ‘nachtmerrie’, ‘levensgevaarlijk’ en ‘bron van vervuiling en aardbevingen’.

Sinds 1948 zijn er ruim 3.300 putten geboord in de Nederlandse bodem voor olie en gaswinning. Met als gevolg de aardbevingen in Groningen in 2014 welke tot felle protesten van de inwoners van Groningen hebben geleid.

Nederland is voor haar gasvoorziening al meer dan vijftig jaar onafhankelijk. Over tien jaar is die onafhankelijkheid voorbij en moet Nederland gas importeren. Het winnen van schaliegas zou de import van buitenlands gas naar Nederland kunnen uitstellen.

Bij de winning van schaliegas worden in potentie meer dan 10.000 nieuwe putten geboord in een korte periode en volgens olie- en gasexperts brengen deze putten op lange termijn mogelijk onvoorziene risico’s met zich mee voor bodem en drinkwater. Putten kunnen immers gaan lekken op termijn.
Volgens de voorstanders van het boren naar (schalie)gas, moet je bij breuklijnen uit de buurt blijven. Waarom is er dan toch een vergunning voor de gemeente Boxtel, gelegen op een breuklijn, aangevraagd en verleend? En klopt het dat schaliegas de import van buitenlands gas uitstelt? En waarom komen zoveel gemeenten, provincies, (water)bedrijven en burgers tegen schaliegaswinning in protest? Is schaliegas een vloek of een zegen?

In de tweede helft van 2015 presenteert minister van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu, Henk Kamp, de structuurvisie schaliegas uit. Hierin staat of zij winning van schaliegas toestaan. En als het wordt toegestaan, in welke gebieden en onder welke voorwaarden.

Schaliegas in 1 uur en 43 minuten (Good! Publishing) geeft een helder objectief overzicht van de voor- en nadelen van schaliegaswinning. In dit boek ontdekt de lezer wat wél bekend is, en vooral ook wat niet. Steeds meer mensen raken betrokken bij dit onderwerp, maar weinig mensen zijn volledig op de hoogte. Dit boek brengt daar verandering in.

Bron: Good!

Overig evenementennieuws

 

Onze partners

  • Celdex
  • Techcomlight
  • Duco Ventilation & Sun Control
  • Dycore
  • Leviat
  • Derbigum duurzame dakbedekking
  • Van de Vin ramen en kozijnen
Sluit deze advertentie