‘Er moet veel veranderen en de bouw moet het voortouw nemen’
Javascript is uitgeschakeld

‘Er moet veel veranderen en de bouw moet het voortouw nemen’

Geplaatst: 09-01-2017
‘Er moet veel veranderen en de bouw moet het voortouw nemen’

Wie in 2016 op Gevel is geweest, zal zich vast de Lighthouse Projects van 4TU.Bouw (toen nog 3TU) herinneren. Het zijn projecten waarin buiten de lijntjes kan worden gedacht, met nieuwe glastoepassingen en smart sensors als resultaat. In februari staan de Lighthouse Projects op de BouwBeurs, Siebe Bakker vertelt er over. Bakker is architect en eigenaar van bureaubakker. Daarnaast is hij curator bij 4TU.Bouw.

"Met 4TU.Bouw stimuleren we samenwerking in onderzoek van vier Nederlandse universiteiten: TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente en Wageningen Universiteit. Mensen van die universiteiten kunnen zich met ideeën inschrijven, en gaan dan - als hun aanvraag wordt gehonoreerd - een jaar lang werken aan het onderzoek en de uitwerking van dat idee. Aan het einde van dat jaar is er een tastbaar eindresultaat. We richten ons op de volle breedte van verschillende studies en faciliteren juist projecten die niet te scharen zijn onder normale, langlopende onderzoeken."

Zijn de projecten gericht op een bepaald thema?
"We willen vooral dat deelnemende onderzoekers out of the box denken. Die projecten scoren bij ons hoog, terwijl ze bij normale fundingssystemen vaak weinig kans hebben. We hebben het bewust breed gehouden, om zo veel mogelijk ideeën naar voren te laten komen. Dat is gelukt. De ingeschreven projecten richten zich bijna allemaal op smart, liveable cities. Dat thema vloeide er op een natuurlijke manier uit."

Wat kunnen we verwachten op de BouwBeurs 2017?
"Er zijn afgelopen jaar vijftien Lighthouse Projecten tot stand gekomen. Die worden tijdens de BouwBeurs getoond via prototypes, posters en een krant. De onderzoekers zullen er ook zijn om hun projecten toe te lichten. Een aantal van de projecten staat al op de radar. 'Optimising 3D Concrete Printing', waarbinnen ze 3D-printen met beton onderzoeken op unieke ontwerp- en uitvoeringsmogelijkheden, is dit jaar genomineerd voor de Infratech Innovation Award.
Ook met CAST Formwork System - een modulair houten bekistingssysyteem, gebaseerd op CNC-frees technieken en bedoeld voor landen met lastig bereikbare bouwplekken en 'informele' bouwpraktijken, gaat het goed. Een prototype is afgelopen december gebouwd en getest bij de TU Delft.
Double Curved 3D Concrete Printing is ook interessant. Dat is een schaalconstructie van vijf dubbelgekromde betonnen panelen. Er is onderzocht hoe te printen op een niet-vlakke ondergrond om de vormmogelijkheden te vergroten."

Welke innovaties zie jij graag de komende jaren?
"Er moet en gaat veel gebeuren door de energietransitie. Circulariteit zal een steeds grotere rol gaan spelen. Wat je nu maakt, moet adaptief genoeg zijn om over een aantal jaren nog te gebruikt te kunnen worden. Gebouwen moeten resilient zijn, dus bestand tegen wat dan ook. Denk aan water, maar ook aan een veranderende vraag door bijvoorbeeld vergrijzing."

Hoe staat het nu met de projecten van vorig jaar?
"Iedereen is waar mogelijk verder bezig. Sommige projecten lopen tegen problemen aan, en andere zijn bezig met het uitrollen van hun start-up. Met de app 'Architectures of Black Gold' - wat de olie-industrie voor invloed heeft (gehad) op de gebouwde omgeving - gaat het goed, de ontwikkelaars gaan het waarschijnlijk toepassen op green energy. Ook het Leafroof project wordt momenteel verder ontwikkeld. Dat zijn PV-cellen in bladvormige en gekleurd glas, bedoeld om de saaie rechthoekige zwarte verschijningsvorm van PV-panelen te pareren.
PD Lab, een bouwsysteem op basis van CNC-frees technologie, is gekozen in de prijsvraag van COA over vluchtelingenopvang. De makers ervan zijn begin 2016 gestart met het daadwerkelijk bouwen van hun ontwerp. De industrie reageert ook goed op sensoren in asfalt volgens de RFID-methode en glasfiber.

Wat ik naast deze successen ook erg leuk vind is dat onderzoekers nu ook zonder ons samenwerkingsprojecten opzetten."

Het gaat dus goed met de innovaties van 4TU.Bouw. Hoe zie jij de toekomst van de bouw voor je?
"De komende 30 jaar moet er ontzettend veel veranderen, dat moet voornamelijk plaatsvinden in de bestaande omgeving. Ik denk dat er dingen gaan gebeuren die we ons niet kunnen voorstellen, maar we moeten ons er wel op voorbereiden. De bouw, over het algemeen vrij traditioneel, moet het voortouw nemen en daarvoor moet de branche veranderen. Er moet een cultuuromslag komen."

Overig evenementennieuws

 

Onze partners

  • Roval Aluminium
  • Sterk Beton
  • Struyk Verwo Infra
  • Tonzon
  • Kingspan Unidek
  • VBI
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
Sluit deze advertentie