Inauguratie Prof. Charlie Wang over nieuwe uitdagingen in 3D
Javascript is uitgeschakeld

Inauguratie Prof. Charlie Wang over nieuwe uitdagingen in 3D- en 4D-printen

Geplaatst: 22-02-2017
Inauguratie Prof. Charlie Wang over nieuwe uitdagingen in 3D- en 4D-printen

DELFT - Op vrijdag 24 februari zal Prof. dr. Charlie Wang van de faculteit IO zijn intreerede uitspreken in de Aula van de TU Delft. De titel van zijn intreerede is ‘Computational Design and Fabrication - Turbine to Advance Production'.

Tijdens zijn rede geeft Charlie Wang een inkijkje in de productieprocessen van de toekomst. Van kleding tot medische instrumenten speciaal gemaakt voor de operatie van één patiënt. Geholpen door digitalisatie zal het personaliseren van producten in de toekomst steeds makkelijker en geautomatiseerd worden. ‘Computational tools’ spelen een sleutelrol in het productontwerp van de toekomst. Tijdens zijn inauguratie zal Charlie een gepersonaliseerd wetsuit demonstreren, dat gemaakt is volgens de laatste inzichten van ‘computational design´.

Een belangrijk middel bij het maken van gepersonaliseerde producten is de tegenwoordig vrij algemeen bekende techniek van 3D-printen. Deze techniek maakt het mogelijk om gepersonaliseerde producten te maken (personalised manufacturing), maar kent nog veel beperkingen. Bijvoorbeeld de hoeveelheid en plek van de benodigde ‘supporting structures’ tijdens het printen. Die extra structuren moeten na het printen weer weggesneden worden. Dat laat gemakkelijk sporen na.

Het 3D-printen van producten kan volgens Charlie sterk verbeterd worden door gebruik te maken van zelflerende computermodellen. Met een lerend algoritme kan de software bijvoorbeeld de optimale printrichting van een specifiek product leren. Dit helpt het aantal benodigde ondersteunende structuren te verminderen en leert de printer bovendien deze extra structuren te plaatsen waar ze zo min mogelijk zichtbaar zijn. Bij het printen van een model van een menselijk hoofd is de ideale plaats voor de support structuren bijvoorbeeld aan de achterkant, en juist niet in het aangezicht. Menselijke perceptie en hoe een product gebruikt wordt speelt hierbij natuurlijk een belangrijke rol.

‘Computational design’ is ook van cruciaal belang bij de ontwikkeling en optimalisering van nieuwe vormen van ruimtelijk printen. Dat geldt ook voor het printen van tijdvariabele vormen, bijvoorbeeld de zogenoemde 4D-printer. Hierbij draagt het buigen en opvouwen van het geprinte materiaal tijdens het productieproces bij aan het eindproduct.
Charlie Wang heeft verregaande internationale samenwerkingsplannen op het gebied van computational design en fabricatie. Het doel is om de TU Delft een centrale en coördinerende rol te laten innemen binnen dit gebied van opkomende technologieën.

24 februari 2017 | 15:00
plaats: Aula, TU Delft

Overig evenementennieuws

 

Onze partners

  • Fakro Nederland
  • JORDAHL
  • Fermacell
  • Hakron
  • Halfen
  • Carlisle Construction Materials
  • Kawneer
Sluit deze advertentie